Tijd om te oogsten

Olijfolie is een van de meest populaire oliën ter wereld en wordt vaak gebruikt in de keuken voor het koken en bakken of als dressingbasis voor salades. Het maken van olijfolie is een proces dat al duizenden jaren wordt toegepast. Je haalt jouw flesje OLIO gemakkelijk in huis via een pakketdienst, maar voordat je jouw stokbroodje in de OLIO dipt, legt de inhoud een lange reis af. 

De oogst

In het najaar worden de olijven geoogst. Omdat de gaard uit 150 olijfbomen bestaat, doen wij dit niet alleen. Het oogsten gaat als volgt: onder de olijfboom wordt een groot net gelegd, waarna de boom geschud wordt met een trillende elektrische hark. Hierdoor vallen de olijven in het net. Daarna worden de olijven verzameld en gesorteerd, om verzekerd te zijn van de beste kwaliteit olijfolie. Na het verzamelen van de olijven worden de gevulde kratten in een truck gezet en meegenomen naar de oliemolen. 

De oliemolen 

Bij de oliemolen is het een gezellig samenkomen van olijfboeren uit de omgeving. Hier wordt - onder het genot van een glaasje rode wijn, een kaasje en uiteraard olijfolie - gekeken naar het proces van olijf tot olijfolie. 

De volle kratten olijven worden verzameld in meerdere grote bakken die door voorheftrucks verplaatst worden naar de weegschaal. Zo schat de olijfperser in hoe lang de machines bezig zijn met persen. 

 

Het persproces 

Na het wegen worden de kratten geleegd in een grote trechter waar het persproces gaat beginnen. De olijven worden gewassen en gefilterd op restanten van blaadjes, takjes en overige tuinrestanten. 

De volgende stap is het vermalen van de olijven. Dit gebeurt met behulp van meerdere constant draaiende messen, die de olijven tot pulp vermalen. De pulp wordt vervolgens op een speciaal rooster gelegd waar de sap van het pulp gescheiden wordt.

Het sap wordt opgevangen en in een centrifuge geplaatst om het oliegehalte te scheiden van het water en andere vaste stoffen. De olijfolie stroomt vervolgens in grote vaten, waarna het wordt opgeslagen in donkere, koele ruimtes. Hier vindt de laatste rijping voor het bottelen plaats.